ECB nečakane znížila kľúčovú úrokovú sadzbu na nové historické minimum

07.11.2013 Celý región

Frankfurt nad Mohanom 7. novembra (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) dnes nečakane znížila kľúčovú úrokovú sadzbu na nové historické minimum 0,25 %, keď zareagovala na prekvapujúce spomalenie inflácie. Od zníženia si sľubuje podporu súčasného slabého tempa zotavovania ekonomiky eurozóny. Informovala o tom agentúra Reuters.

Zníženie sadzby o štvrť percentuálneho bodu je vo všeobecnosti veľkým prekvapením, nakoľko väčšina analytikov do dnešného dňa počítala s tým, že ECB ponechá hlavnú sadzbu na pôvodnej úrovni 0,5 %. Krok ECB tak poukazuje na veľké obavy banky v súvislosti so spomalením inflácie v eurozóne v októbri na 0,7 %, čím sa výrazne vzdialila od inflačného cieľa banky, ktorý je tesne pod úrovňou 2 %. Zároveň tak podľa ekonómov vypočula požiadavky Francúzska a Talianska, ktoré žiadali ECB, aby zmiernila svoju menovú politiku v reakcii na silnejúci kurz eura.

Ten po oznámení banky prudko klesol. Kurz eura oproti doláru zaznamenal pokles na 1,3397 USD/EUR. Tesne pred oznámením zníženia sadzby dosahoval úroveň 1,35 USD/EUR.

Trhy teraz čakajú na tlačovú konferenciu prezidenta ECB Maria Draghiho. Tá by sa mala začať okolo 14.30 SEČ.
 

Vyberte región